In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

We have 17 guests and no members online

Hμερίδα στο Περδικάκι με θέμα Αγροτική και Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Εναλλακτικός Τουρισμός – Προοπτικές Ανάπτυξης της Κοιλάδας του Αχελώου»
Written by sakaretsina   Monday, 17 December 2012 20:35

Eυρωβουλευτές, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες και πλήθος από κατοίκους της περιοχής έδωσαν το παρόν σήμερα στην ημερίδα-τηλεοπτική εκπομπή με θέμα «Αγροτική και Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Εναλλακτικός Τουρισμός – Προοπτικές Ανάπτυξης της Κοιλάδας του Αχελώου» στο Περδικάκι του Ορεινού Βάλτου.Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στη νέα αίθουσα-κόσμημα που κατασκευάστηκε στο Περδικάκι για πολιτιστικές χρήσεις.
Την ημερίδα οργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με τους Δήμους Αμφιλοχίας, Γ. Καραϊσκάκη, Αγράφων και Αργιθέας και με τα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Στο πάνελ συμμετείχαν οι Γιώργος Παπανικολάου (Ευρωβουλευτής ΝΔ), Σπύρος Δανέλλης (Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ), Μόσχος Κορασίδης ( Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Απόστολος Κατσιφάρας (Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας) και Μανώλης Αγγελάκας (Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων) ενώ από τη Θεσσαλονίκη συνδέθηκε ζωντανά και ο υπουργός Αθ.Τσαυτάρης. Παρεμβάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης έκαναν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντα, ο Πρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ Ζοσέφ Ντόλ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάολο Ντε Κάστρο και ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Σοφοκλής Σοφοκλέους.Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός

Στην παρέμβασή ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς τόνισε τα παρακάτω:
“Τα τελευταία χρόνια, με την προηγούμενη ιδιότητά μου αλλά και τώρα ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχα την ευκαιρία να σας εκφράσω τη σταθερή μου υποστήριξη.
Πιστεύω ακράδαντα πως η Ελλάδα, με τη μεγάλη Ιστορία της, με τις πανέμορφες περιοχές της, με τη φυσική της ομορφιά και τη γεωπολιτική της σημασία, είναι ένα πολύτιμο μέλος της Ε.Ε. που θα φτάσει ξανά στην οικονομική σταθερότητα.
Ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει εξαιρετικές προκλήσεις. Οι Έλληνες έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και θυσίες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Πιστεύω πως η κατάσταση θα ξεκινήσει να σταθεροποιείται και ο ελληνικός λαός που υποφέρει τόσο πολύ, μπορεί να ξεκινήσει να προσμένει την ανάταση. Θέλω να σας στείλω ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα για το κοινό μας μέλλον.
Η Ευρώπη σας στηρίζει και με καλύτερη και πιο αποδοτική χρήση όλων των διαθέσιμων και νέων εργαλείων Συνοχής, με βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη και έξυπνες συμμετοχικές πολιτικές, θα αντιμετωπίσουμε μαζί τις κοινές μας προκλήσεις.
Εύχομαι κάθε επιτυχία για τη συνάντησή σας.”
Ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντα τόνισε:
“Η Ευρώπη βρίσκεται σε μία βαθιά οικονομική, κοινωνική και εν τέλει πολιτική κρίση, η οποία συνδέεται με το έλλειμα οικονομικής ανάπτυξης που υπάρχει.
Μήπως είναι ουρανοκατέβατο αυτό το πρόβλημα, ή μήπως έχει τις εξηγήσεις του;
Πιστεύω πως πολλά από τα στοιχεία του προβλήματος έχουν τις εξηγήσεις τους. Φυσικά η χρηματοοικονομική κρίση, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, που ξεκίνησε δηλαδή από τις ΗΠΑ, είχε ισχυρό και αποφασιστικό αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση της Ευρώπης. Ταυτόχρονα διάφορες χώρες είχαν τα προβλήματά τους. Και φυσικά ακολούθησε η πολιτική της λιτότητας που δε βελτίωσε τις οικονομικές συνθήκες αλλά τις επιδείνωσε.
Για πολλά χρόνια υπήρχε στήριξη των διαφόρων περιφερειών (της Ευρώπης) από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Το πλαίσιο των περιφερειακών πολιτικών στήριξε αγροτικές περιοχές μέσα από το πλαίσιο της αγροτικής πολιτικής. Κάποια στήριξη εδώ κι εκεί δόθηκε επίσης στην ανάπτυξη στις πόλεις.
Αλλά σε γενικές γραμμές αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρη, ισχυρή πολιτική για την οικονομική ανάπτυξη.
Πρόσφατα, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσίευσαν μία μελέτη τριών ανεξάρτητων ινστιτούτων για την ανάπτυξη. Και δείχνει ξεκάθαρα πως η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας θα είναι καταστροφική για πολλούς ευρωπαίους που θα μείνουν άνεργοι, και ειδικά για τη νέα γενιά.
Ειδικά στην Ελλάδα η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Επισκέφτηκα τη χώρα αρκετές φορές και είδα τις αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας. Είπα ότι η Τρόικα είναι μία Καταστρόϊκα, αφού καταστρέφει στοιχεία του κοινωνικού ιστού. Ο κοινωνικός ιστός και η κοινωνική πολιτική αποτελούν στοιχεία της πολιτικής για την ανάπτυξη.
Επομένως πιστεύω πως, μαζί με την αναγκαιότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πρέπει να έχουμε και μία πολιτική όχι αντι-ανάπτυξης αλλά αποτελεσματικής ανάπτυξης. Σε συνδυασμό με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα χτίσουν ένα αποδοτικό κράτος που θα μπορεί, μεταξύ άλλων, να συλλέγει φόρους.
Χρειάζονται συνολικές πολιτικές για την ανάπτυξη και εμείς εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παλεύουμε για αυτή τη πολιτική με όλα μας τα μέσα. Σας εύχομαι λοιπόν κάθε επιτυχία για το συνέδριό σας και ελπίζω ότι μαζί θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη με στόχο περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας.”
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο Γενικός Γραμματέας Μόσχος Κορασίδης στην παρέμβασής τους αναφέρθηκαν στο σχεδιασμό και τις πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με αφετηρία τον πρωτογενή τομέα της Γεωργίας, συγκεκριμένα :
1. Η Γεωργία και ο πρωτογενής τομέας αποτελούν τον πυλώνα πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η ανάταξη της οικονομίας της χώρας και πάλι όπως στο παρελθόν. Η Γεωργία της χώρα μας για να είναι ανταγωνιστική πρέπει να έχει ως στόχο την παραγωγή προϊόντων ποιότητας.
2. Η συνέχιση των ενισχύσεων και μετά το 2013 θα αποτελέσει το εργαλείο για την ενδυνάμωση της ελληνικής γεωργίας και ειδικότερα της κτηνοτροφίας αλλά δεν αποτελούν αυτοσκοπό.
3. Αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα ρευστότητας της αγροτικής παραγωγής προβήκαμε σε πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2012 καθώς καις στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ενώ η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης θα γίνει κανονικά την εβδομάδα που μας έρχεται.
4. Η αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων προϋποθέτει και τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η αξιοποίηση των βοσκοτόπων.
5. Σε αυτό το πλαίσιο στη νέα προγραμματική περίοδο θα υπάρξουν ειδικά ολοκληρωμένα προγράμματα για την ορεινή και την νησιωτική Ελλάδα ώστε οι παρεμβάσεις να είναι ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές. Ο συντονισμός της δράσης για τις ορεινές περιοχές από ένα φορέα για όλα τα προγράμματα είναι αναγκαίος ώστε όλες οι επί μέρους δράσεις αν έχουν αποτέλεσμα χειροπιαστό.
6. Η κτηνοτροφία είναι στο επίκεντρο της δραστηριότητας του ΥΠΑΑΤ και για αυτό με την εξασφάλιση του de minnimis από την ΕΕ (25 εκ €) θα υποβοηθούν οι κτηνοτρόφοι από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών.
7. Η παραγωγή εγχώριων ζωοτροφών με την υποστήριξη παραγωγής ψυχανθών για ζωοτροφές θα αμβλυνθεί το πρόβλημα της εξάρτησης από τις εισαγωγές σόγιας.
8. Η συνεχής διαπραγμάτευση στα αρμόδια όργανα της ΕΕ είναι προτεραιότητα του Υπουργείου σε συνεργασία και με τους έλληνες ευρωβουλευτές θα υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα για τους έλληνες αγρότες.
9. Η συνεχής ενημέρωση και η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των αγροτών από την γραφειοκρατία αποτελεί προτεραιότητα για αυτό μια σειρά απλοποιήσεων με την χρήση της τεχνολογίας είναι σε εφαρμογή. Θέλουμε να φύγουμε από την γεωργία της γραφειοκρατίας και να ασχοληθούμε με τα θέματα της παραγωγής.

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης κατά την ομιλία του τόνισε την ανάγκη η ελληνική γεωργία να προσανατολισθεί προς τις αγορές και να τις αξιοποιήσει, προωθώντας ποιοτικά προϊόντα που διαφοροποιούνται από τα αντίστοιχα των ανταγωνιστών της στις διεθνείς αγορές. “Αυτό προϋποθέτει από πλευράς παραγωγών αλλά και όλων των εμπλεκομένων στην αγροδιατροφική αλυσίδα την υιοθέτηση μιας νέας κουλτούρας που θα επιδιώκει την εξωστρέφεια αλλά και τη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων και των εμπλεκομένων φορέων σε όλο το μήκος και εύρος του αγροδιατροφικού τομέα. Ιδιαίτερα το θέμα της συνεργασίας είναι εξαιρετικά κρίσιμο και επείγον να αντιμετωπισθεί . Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν συλλογικά σχήματα σε υγιή επιχειρηματική βάση, ώστε να ενισχυθεί η θέση του παραγωγού και να επιτευχθεί καλύτερη σχέση τιμών μεταξύ των χρησιμοποιούμενων εισροών και του παραγόμενου προϊόντος”. Συνέδεσε δε την ανάγκη για στροφή στα ποιοτικά προϊόντα με την ανάγκη διασφάλισης όρων αειφορίας στη διαδικασία παραγωγής, προοπτική που επιχειρείται να προωθηθεί με τις προτάσεις για “πρασίνισμα” της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.
Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπανικολάου επεσήμανε:
«Η πρόσφατη απόφαση της ευρωομάδας για εκταμίευση της δόσης συνολικού ύψους 49,1 δις μέχρι τον Μάρτιο (34,3 δις την ερχόμενη εβδομάδα) αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, δίνει ανάσα και ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, δυνατότητες επένδυσης στην ελληνική περιφέρεια.
Σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους ύψους 750 εκ. ευρώ προς μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και άλλα 650 εκ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό που αναμένονται μέχρι το 2015, δημιουργούνται προϋποθέσεις για στοχευμένες επενδύσεις σε τομείς, όπως ο πρωτογενής, όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Παράγουμε τοπικά σκεπτόμαστε Ευρωπαϊκά και παγκόσμια αφού στόχος πρέπει να είναι οι εξαγωγές. Αυτό πρέπει να είναι το σύνθημα της περιφερειακής ανάπτυξης.
Έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα: τα ελληνικά προϊόντα ιδίως σε περιοχές όπως ο Αχελώος είναι ποιοτικά, μοναδικά (όπως για παράδειγμα τα τοπικά τυριά που βγάζει η περιοχή) και αυθεντικά διότι παράγονται με παραδοσιακές και όχι τόσο τυποποιημένες διαδικασίες.
Με σημείο αναφοράς τα παραπάνω, οι προτεραιότητες για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας γενικότερα και της κοιλάδας του Αχελώου ειδικότερα θα πρέπει να είναι:
Καινοτόμα προϊόντα – περισσότεροι να ασχοληθούν με την ντόπια παραγωγή (μείωση ανεργίας) και ιδίως νέοι (ασχολείται μόνο το 6%) την ώρα που η νεανική ανεργία ξεπερνάει το 56% σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα (μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε.).
Καλύτερη αξιοποίηση κοινοτικών πόρων. Σε ορισμένα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Συνοχής τα ποσοστά απορρόφησης κινούνται στο 25% με 30% όταν σε ένα χρόνο λήγει το πρόγραμμα. Στήριξη μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων για εξωστρέφεια.
Η επένδυση στον πρωτογενή τομέα απαιτεί εκπαίδευση, πρακτική άσκηση, κατάρτιση για την παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων, καινοτόμων, ανταγωνιστικών, πρωτότυπων, με σεβασμό ωστόσο στο περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη.
Προβολή: Η στήριξη από το κράτος είναι σημαντική αλλά δεν είναι ο μόνος δρόμος. Ούτε πάντα είναι δαπανηρή. Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν ευκαιρίες.
Τουριστικά δεν έχει αναδειχθεί αρκετά η περιοχή. Το κυριότερο: Αγροτουρισμός. Συνδυασμός δηλαδή της ομορφιάς του τόπου με την παραγωγή της περιοχής, το προσωπικό βίωμα, την εμπειρία.
Καλές πρακτικές: Να υιοθετήσει και η Ελλάδα πετυχημένες πρακτικές στον πρωτογενή τομέα που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη.»
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε τα παρακάτω: «Αν δεν κάνω λάθος βρισκόμαστε στο πιο ακρότατο προ Βορρά σημείο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αυτό το στοιχείο από μόνο του είναι σημαντικό και θα εξηγήσω αμέσως το γιατί. Η χώρα μας είναι αθηνοκεντρική. Τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα που απομυζεί τις δυνάμεις ολόκληρης της πατρίδας μας.
Το μοντέλο αυτό, δυστυχώς αναπαράγεται και κατά κανόνα τα μεγάλα περιφερειακά αστικά κέντρα τείνουν να απορροφούν πόρους και δυνατότητες εις βάρος των απομακρυσμένων περιοχών.
Αυτό το μοντέλο το ζήσαμε, το ζούμε, ότι είχε να μας δώσει το έδωσε και τώρα το πληρώνουμε πολύ ακριβά.
Είναι όμως ένα μοντέλο που οφείλουμε να το αντιπαλέψουμε και θα έλεγε να το ανατρέψουμε. Στο σημείο αυτό θα ανοίξω μια σύντομη παρένθεση. Αν δούμε όλα τα βασικά πολιτικά και προγραμματικά κείμενα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα διαπιστώσουμε μια σταθερή στόχευση.
Είναι η ανασυγκρότηση του παραγωγικού τομέα στην Περιφέρειά μας, μια ανασυγκρότηση που αποδίδει Βασικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας καθώς και στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.Πιστεύω ότι σε αυτά τα δυο σημεία υπάρχει μέλλον, υπάρχει χώρος για την κοιλάδα του Αχελώου και την ανάπτυξή της.
Αλλά όπως όλοι ξέρουμε η γενικές πολιτικές όσο κι αν έχουν τη βαρύνουσα σημασία τους, δεν αρκούν από μόνες τους.
Επάνω σε αυτές τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις, έρχονται να «κουμπώσουν» οι πρωτοβουλίες των τοπικών κοινοτήτων, των τοπικών κοινωνιών.
Συνεπώς εκείνο που χρειάζεται στη συγκεκριμένη περίπτωση για την οποία βρισκόμαστε σήμερα εδώ, είναι η εκπόνηση ενός συνεκτικού σχεδίου παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν την κοιλάδα του Αχελώου σε μια νέα μορφή ανάπτυξης.
Αυτό το σχέδιο παρεμβάσεων, πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν όχι μόνο επιθυμίες αλλά και πραγματικότητες.
Τι εννοώ; Εννοώ πως υπάρχουν συγκεκριμένες ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές πολιτικές προς τις οποίες πρέπει να κατευθυνθούν οι προτάσεις και οι σχεδιασμοί έτσι ώστε να υπάρχουν οι πρακτικές προϋποθέσεις της χρηματοδότησης και της υλοποίησης.
Από την άποψη αυτή θα πρέπει να δούμε με μεγάλη προσοχή, τόσο τα τρέχοντα όσο και την επόμενη προγραμματική περίοδο και ανάλογα να σχεδιάσουμε τις δράσεις μας για την κοιλάδα του Αχελώου.
Σ’ αυτήν την προσπάθεια μπορείτε να λογαριάζετε σε ένα σταθερό σύμμαχο και υποστηρικτή.
Είναι η αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που νοιάζεται για τη συνοχή ολόκληρης της Περιφέρειας και ως εκ τούτου στέκεται με ιδιαίτερη προσοχή σε πρωτοβουλίες σαν κι αυτή που συμβαίνει εδώ και τώρα.”
Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Μανώλης Αγγελάκας επεσήμανε:
“Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013 θα πρέπει να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης για την Ελληνική Περιφέρεια .Λαμβάνοντας υπ όψιν τα νέα δεδομένα για τη χώρα μας ,την επιστροφή στον πρωτογενή τομέα και την ανάγκη στήριξης όσων θα επιστρέψουν στις περιφέρειες, η νέα ΚΑΠ στηρίζει τους αγρότες αλλά ταυτόχρονα απαιτεί
- υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα που θα παράγονται με συγκεκριμένους όρους σε κάθε στάδιο παραγωγής
- πρακτικές που θα σέβονται το περιβάλλον και θα προάγουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Το ανθρώπινο δυναμικό που θα «μεταναστεύσει » στην περιφέρεια από τα αστικά κέντρα , φέρνει μαζί του την κουλτούρα των νέων τεχνολογιών , καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων και αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα αναβάθμισης της προστιθέμενης αξίας τους .Το νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να υλοποιήσει πολιτικές που σχετίζονται με την νέα ΚΑΠ ,προσαρμοσμένες στην Ελληνική πραγματικότητα .
Ο ρόλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι να διασφαλίσει τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των αγροτικών επιχειρήσεων , την ποιότητα των υδάτων ,την αρτιότητα των δασών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με λιγότερη γραφειοκρατία .
Οι δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Κοιλάδα του Αχελώου είναι μεγάλες. Απαιτείται ρεαλιστικός σχεδιασμός , συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και υιοθέτηση επιτυχημένων μοντέλων από άλλες χώρες της ΕΕ . Οι προϋποθέσεις όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον υπάρχουν και η πρόκληση είναι μπροστά μας.

πηγή agrinio news

 
Ντοκιμαντέρ με θέμα την ''αρχιτεκτονική'' των βοσκών στα βουνά του Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας.
Written by Super User   Wednesday, 29 August 2012 18:10

Παρακολουθείστε το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Καρτέρη με θέμα τη "Αρχιτεκτονική των βοσκών στα βουνά του Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας". Το ντοκιμαντέρ κέρδισε το 3ο βραβείο στον 1ο διαγωνισμό ντοκιμαντέρ του Μετσόβειου Πολυτεχνείου ενώ ο δημιουργός του, Δημήτρης Καρτέρης, δεν παραλείπει να το αφιερώσει στους Έλληνες βοσκούς.

Είμαστε πολύ περήφανοι που το Περδικάκι πρωταγωνιστεί σ'αυτό το πολύ σπουδαίο ντοκιμαντέρ..Αγρότες και κτηνοτρόφοι ως επί το πλείστον οι Σακαρετσάνες,μη μπορώντας να ζήσουν μακρυά από την ύπαιθρο και την γαλήνη της φύσης,έχτιζαν τις καλύβες τους δίπλα της.Η αγάπη για τα γιδοπρόβατα και η ελευθερία της γης,φαίνεται να ήταν οι κυρίαρχοι λόγοι της δημιουργίας τους.Δείτε το βίντεο και νιώστε το δέος της περηφάνιας που θα σκεπάζει τις συνειδήσεις μας για πολλά χρόνια ακόμη.Ακούστε πόσα πράγματα κρύβονται πίσω από την δημιουργία των καλυβιών αυτών.Ο ελεύθερος νους πάντα θα κάνει θαύματα,πάντα θα μεγαλουργεί.Κι οι κτηνοτρόφοι το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό,όπως ο κάθε άνθρωπος που έχει χαρίσει τη ζωή του στη μάνα γη.Παρακολουθείστε το βίντεο και θα καταλάβετε την μεγάλη αξία του ντοκιμαντέρ.

Καλύβι,το θηλ.Καλύβα:{1}κατοικία,συνήθως με ένα μόνο χώρο,κατασκευασμένο με πολύ απλά υλικά και χωμάτινο δάπεδο.\

Για ομοιότητα αυτών των κτισμάτων με τις προϊστορικές καλύβες(έκτη χιλιετία π.Χ) είναι θεματικά ανάλογη,επισημαίνει  ο αρχιτέκτων και συγγραφέας του βιβλίου ''αρχέτυπα'', κ.Γιώργος Τριανταφύλλου.Κύριο χαρακτηριστικό της δομής των καλυβιών αυτών,η πέλα..πληθ.πέλες:{1.}σανίδια,πελεκημένα με τσεκούρι,συνήθως από κέδρο ή έλατο.Προχωρούμε προς το εσωτερικό των καλυβιών και μαθαίνουμε ενδότερα μέρη του.Κάθε καλύβι διέθετε γωνιά,και ύστερα πυροστιά.*Η πυροστιά είναι ένα μεταλλικό αντικείμενο σε σχήμα ισόπλευρου τριγώνου, το οποίο παλιά το έβαζαν μέσα στο τζάκι, πάνω από χωνεμένη φωτιά ή μη. Eπάνω της, τοποθετούσαν τα μαγειρικά σκεύη (κατσαρόλες, καζάνια, μπρίκια) και μαγείρευαν. Και τι γινόταν με τον μόνωση;Είχαν φροντίσει και γι αυτό οι πολυμήχανοι βοσκοί.Στο εσωτερικό του καλυβιού,για να αποτρέψουν το κρύο,τον αέρα,και κάθε κακουχία,έφτιαχναν το κερέτσι.{1.}σοβάς φτιαγμένος από χώμα,κοπριά αγελάδων και μαλλί τράγων,χρησιμοποιούνταν για μόνωση.Xρήζει ιδιαίτερης προσοχής,τονίζει ο καθηγητής,η συγκεκριμένη διαμόρφωση κελύφους(κερέτσι) που υπέβαλλε η ανάγκη της κατοικίας,δίχως δεύτερες σκέψεις για εντυπωσιακές και γεμάτες στολίδια κατασκευές.Η ανάγκη της επιβίωσης ήταν πρωτευούσης σημασίας.

Έπειτα,περνάμε στο φρετζάτο το(αλλιώς) φριτζάτο:{1.}υπαίθρια ξύλινη και υπερυψωμένη κατασκευή,χωρίς τοίχους,σκεπασμένη με κλαδιά δέντρων και φτέρες,χρησιμοποιούταν απ' τους βοσκούς το  καλοκαίρι για ξεκούραση.Όπως όλες οι απαιτητικές δουλειές,έτσι κι η δουλειά του κτηνοτρόφου,προϋπόθετε ξεκούραση.Κι αν όχι κάποιες βδομάδες ή μέρες,έστω κάποιες ώρες της μέρας.Εδώ κολλάει και το φριτζάτο.Ήταν κάτι σαν το εξοχικό του βοσκού,χαμένο στη μαγεία του δάσους. Συνοδευόταν από το άκουσμα των τριζονιών,των κουδουνιών των αιγοπροβάτων και την ακριβή αξία της ελευθερίας που το επάγγελμα του κτηνοτρόφου γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο.

Μια άλλη μορφή,άναρχης αρχιτεκτονικής είναι και το μαντρί πληθ. μαντριά:περιφραγμένος χώρος που χρησιμοποιείται για την φύλαξη ζώων,κυρίως αιγοπροβάτων,στεγασμένος ή υπαίθριος (αλλιώς) στάνη.Δίπλα στα μαντριά,έχουμε και την δημιουργία των σουρλωτών ή αλλιώς κονάκι πληθ. τα κονάκια:{1.}το σπίτι,με την έννοια του καταλύματος,του καταφυγίου,του προσωπικού χώρου{2.}(ιστ)οι κατοικίες που κατασκεύαζαν οι Σακαρετσάνοι Βοσκοί.Εντύπωση προκαλεί το ιδιότυπο σχήμα των σουρλωτών που παραμπέπει σε πυραμίδα.Το τριγωνικό σχέδιο τους,έχει ως στόχο την αποφυγή βροχής.Κύριο υλικό αυτών των κατοικιών η βρίζα,ενώ την κορυφή την σκεπάζαν με σαμάκι(χορτάρι).Όπως υποστηρίζουν οι βοσκοί,στο εσωτερικό των σουρλωτών δεν προσχωρούσε στάλα νερό,μήδε κρύο.Το χορτάρι ήταν τόσο ζεστό,που βοηθούσε ακόμα και στο ξεχειμώνιασμα των οικογενειών.Κάπου στο '70 φτάνει και το τέλος της δημιουργίας τέτοιων καταλυμάτων.

Η σπουδαία γεωμετρία αυτών των κατασκευών,προκύπτει από την οξεία παρατήρηση της φύσης,που πολύ πετυχημένα πράττουν οι πρωτόγονοι αλλά και οι ιθαγενείς άνθρωποι,σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες που έχουν προκύψει κατα καιρούς,προσθέτει ο καθηγητής.Αναπαράγουν καλύτερα απ' τον καθένα την πλάση και την αποτυπώνουν στις δικές τους κατασκευές,εξίσου επιτυχημενα. Και το σημαντικότερο;Όλη αυτή η αξιοπρόσεκτη δημιουργία προέρχεται χωρίς καμία απολύτως γνώση στον τομέα της ειδικευμένης γεωμετρίας.Αυτό είναι που επαινείται!

Δεν μπορούμε να πούμε βέβαια,πως πρόκειται για αυστηρά αρχιτεκτονική ούτε βέβαια για έργα τέχνης.Τεχνουργήματα τα ονομάζει ο κ.Τριανταφύλλου,τα οποία παράγονται μέσα ανάγκη και τα οποία διαθέτουν μια άναρχη αντιμετώπιση που δεν υποτάσσεται στην συνήθη αρχιτεκτονική.Αμεσότητα,ευαισθησία,και ελευθερία.3 λέξεις που διαπότισαν τις περίτεχνες κατασκευές των κτηνοτρόφων,κάνοντας τες να ξεφύγουν από την στενή έννοι της αρχιτεκτονικής και των συνηθισμένων συνταγών που δίδονται κάτα καιρούς σε ανάλογα κτίσματα.

Συγκινητικά,μεγαλόστομα και ζηλευτά,τα λόγια του Ματθαίου Πάνου στο τέλος του ντοκιμαντέρ.''Αν δεν έχεις ζήλο,δε φτιάχνεις τίποτα'',λέει..'' έχω ακόμα το μεράκι ακόμα και για τα πρόβατα και για την ύπαιθρο'',συνεχίζει..''κάθε ένας είναι εκείνο που που θα πιστέψει και θα ζηλέψει''.Τι μαγεία,τι αίγλη,τι περηφάνια..Να είσαι συγχωριανός μ' αυτούς τους ανθρώπους,τους τόσο ανυπότακτους,που θερία σκιάζουν στο διάβα τους..Έτσι είναι η φύση.Πρώτα σε δοκιμάζει,κι ύστερα σε κάνει παιδί της.Κι οι βοσκοί,δικαιούνται περισσότερο από τον καθένα αυτόν τον τίτλο.

Συμμετείχαν επίσης απ' το χωριό μας,οι εξής:Ζούλας Σταύρος,Κατσιούλης Κωσταντίνος

 
Ευρωβουλευτές (και πάλι) στον ορεινό Βάλτο
Written by sakaretsina   Wednesday, 25 July 2012 07:00

Συζήτηση για την Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη, την Ανάπτυξη της Υπαίθρου και τη Νέα Αγροτική Επιχειρηματικότητα θα λάβει χώρα απόψε 23 και αύριο 24 Ιουλίου, στην Κοιλάδα του Αχελώου , στα όρια των νομών Άρτας και Αιτωλοακαρνανίας. Την εκδήλωση οργανώνουν ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται αρκετοί ευρωβουλευτές οι οποίοι στο περιθώριο της εκδήλωσης προγραμματίζεται αύριο να επισκεφθούν και τρία ορεινά χωριά του Βάλτου, τα Αυλάκι, Βρουβιανά και Περδικάκι. Είναι χαρακτηριστικό πως και πέρσι τον Ιούνιο υπήρξε επίσκεψη ευρωβουλευτών και μελών της κυβέρνησης στα συγκεκριμένα χωριά . Τότε  επισκέφτηκαν το φράγμα της ΤΕΡΝΑ στο Αυλάκι, τυροκομική μονάδα των Βρουβιανών και μονάδα εκτροφής άγριων αλόγων στο Περδικάκι. Μάλιστα, σκοπός είναι και αύριο οι βουλευτές να ακολουθήσουν το ίδιοακριβώς  πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση θετικό είναι πως ορεινά χωριά με ιδιαιτερότητες και προβλήματα  τα επισκέπτονται άνθρωποι που είναι στα κέντρα αποφάσεων, ωστόσο το ζήτημα είναι να προκύπτει κάτι ουσιαστικό από τις επισκέψεις αυτές και όχι να γίνονται μόνο και μόνο για λόγους εντυπώσεων. Πέρυσι, πολλά και ενδιαφέρονται ειπώθηκαν στην αντίστοιχη επίσκεψη και στην εκδήλωση του Αυλακίου ωστόσο ζήτημα είναι έστω μία από τις πολλές προτάσεις και ιδέες που συζητήθηκαν να προχώρησε…

Η επίσημη ενημέρωση για το διήμερο στην Κοιλάδα του Αχελώου

Συζήτηση για την Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη την Ανάπτυξη της Υπαίθρου και τη Νέα Αγροτική Επιχειρηματικότητα διοργανώνει, στις 23 και 24 Ιουλίου, στην Κοιλάδα του Αχελώου ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Κατά την πρώτη ημέρα της διημερίδας θα λάβει χώρα συζήτηση (στις 19:00, στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Μεγαλόχαρης), με αντικείμενο «Αγροτική και Περιφερειακή Ανάπτυξη» με συμμετέχοντες:

  • Αθανάσιος Τσαυτάρης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Γιώργος Κουμουτσάκος, Ευρωβουλευτής ΝΔ
  • Σπύρος Δανέλλης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ
  • Χαράλαμπος Αγγουράκης, Ευρωβουλευτής ΚΚΕ
  • Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής, Κόμμα Πρασίνων
  • Γιώργος Χατζημαρκάκης, Ευρωβουλευτής με το κόμμα των Γερμανών  Φιλελευθέρων
  • Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα και
  • Δημήτρης Γαλλίκας, Δήμαρχος του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη

Παρεμβάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης θα κάνουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Στεφάν Λε Φολ.

Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός.

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά από το Διαδίκτυο και από τον δορυφόρο HELLAS SAT.

Κατά τη διάρκειά της εκδήλωσης θα γίνουν ζωντανές συνδέσεις με κανάλια της περιφέρειας για να έχουν τη δυνατότητα από όλη την Ελλάδα να θέσουν ερωτήματα προς τους καλεσμένους.

Οι πολίτες που επιθυμούν να θέσουν ερωτήματα θα μπορούν μέσω e-mail ή τηλεφωνικά στους αριθμούς που θα εμφανίζονται στις οθόνες των τηλεοράσεων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση θα είναι διακαναλική και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

Read more:
 
Λιτανεία προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής
Written by sakaretsina   Friday, 27 July 2012 22:57

Με κάθε επισημότητα και σε πνεύμα κατάνυξης, παρουσία πλήθους κόσμου , πραγματοποιήθηκε χθες για πρώτη φορά στο Περδικάκι λιτάνευση της εικόνας και των ιερών λειψάνων της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής. Μετά το πέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού στο γραφικό ομώνυμο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος και δεσπόζει σε βουνό πάνω από το χωριό, οι πιστοί υποδέχτηκαν την εικόνα και τα ιερά λείψανα λίγο έξω από το Περδικάκι (στην νεοαναγειρόμενη αίθουσα εκδηλώσεων), απ’ όπου ξεκίνησε πομπή που κατέληξε στο Δημοτικό Σχολείο. Εκεί τελέστηκε δέηση μετ’ αρτοκλασίας, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε οπτικοακουστικός δίσκος, που περιλαμβάνει τον Βίο, τις Διδαχές, τις Επιστολές και τις Προφητείες του Εθναπόστολου, Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (παραγωγής του σωματείου Ενωμένη Ρωμηοσύνη και της τηλεόρασης του Αχελώου).

Η παρέλευση του κόσμου υπήρξε μεγάλης αποδοχής.Η εν λόγω πρωτοβουλία ανήκει στον Μορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο που εδρεύει στο χωριό και ο οποίος απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από νέους άνθρωπους.. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο σύλλογος διατηρεί δύο χορευτικά τμήματα( ενηλίκων και παιδιών) στα οποία πραγματοποιούνται μαθήματα κάθε Κυριακή του χειμώνα στο «απομακρυσμένο» Περδικάκι.

(πηγή agrinio news)

 

Πηγή:http://www.agrinionews.gr/?p=81974

 
10ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περδικάκι!
Written by sakaretsina   Sunday, 01 July 2012 13:00

Ο Σύλλογος  Σαρακατσάνων Βάλτου-Ξηρομέρου-Ευρυτανίας διοργανώνει όπως κάθε χρόνο το 10 αντάμωμα τους, 14-15 Ιουλίου (Σάββατο βράδυ και Κυριακή πρωί), στη θέση Μακρυλάκι στο Περδικάκι Βάλτου Αιτωλ/νιας.

Πλήθος κόσμου κάθε φορά από όλα τα μέρη της Ελλάδας συγκεντρώνεται, ανταμώνει με γνήσια Σαρακατσάνικη μουσική από ζωντανή ορχήστρα , ποτά και ντόπια παραδοσιακά φαγητά.

Read more:
 
Prev12Next

Admin's Blog